Dagligvaror

GS1-standarder är de mest använda i världen inom dagligvarubranschen. Under årens lopp har vi hjälpt tusentals företag att identifiera, märka och dela korrekt information om sina produkter.

GS1-standarder gör det möjligt för företag att identifiera, märka och dela information om dagligvaror längs hela värdekedjan. Från produktion till konsument, har du möjlighet att följa produktens, paketets eller pallens resa och se till att den hanteras på rätt sätt.

Allt börjar med ett GS1-nummer

Första produkten som skannades

GS1 har en lång historia inom dagligvaruhandeln. Det var faktiskt här allt började år 1973 med ett tuggummipaket som blev den första vara som skannades i en utgångskassa. Idag skannas GS1-streckkoder 6 miljarder gånger om dagen. Styrkan i GS1-standarden handlar om numret som är synligt under streckkoden. Det är produktens unika ID-nummer GTIN som gör att den är redo för fysiska och digitala säljkanaler överallt i världen. Idag ännu mer relevant för global handel än för ett halv sekel sedan.

GS1-standarder i dagligvarubranschen

I en tid när konsumentens behov av korrekt och tydlig produktinformation blir allt större, utgör GS1-standarder grunden du behöver för att bemöta deras önskemål. Genom att använda dig av våra standarder förbättrar du dessutom ditt företags varuförsörjning, lagerhantering och tillgänglighet i hyllan.

Vi kan hjälpa dig att stärka tillväxten i din verksamhet och förbättra effektivitet, säkerhet och hållbarhet. Kanske behöver dina produkter en streckkod för att säljas ute i butik? Det kan GS1 hjälpa dig med.


Vanligaste standarderna

Identifiera och märka produkter

De vanligaste standarderna inom dagligvarubranschen är GTIN för identifiering av produkter och ytterförpackningar och SSCC för pallar. Du behöver standarderna för att i nästa steg märka produkten, förpackningen eller pallen med streckkoder som EAN-13, ITF-14 och GS1-128. Lokaliseringsnumret GLN använder du för att snabbt och exakt kunna identifiera platser och parter, till exempel fakturaadresser och lagerplatser.

Dela produktinformation

Nästa steg är artikelinformation och Global Data Synchronisation Network (GDSN) som ger säljare och köpare ett standardiserat sätt för att utbyta digital produktinformation – både på den lokala och globala marknaden. Effekten av att alla följer samma spelregler blir ett korrekt, konsekvent och effektivt informationsflöde.

I Sverige har dagligvarubranschen kommit överens om att använda tjänsten Validoo för delning av produktinformation. Det betyder att leverantörer validerar, lagrar, kvalitetssäkrar och delar sin information via en datapool som är anpassad efter senaste versionen av GDSN. Återförsäljare kan på så vis ta emot korrekt och uppdaterad produktinformation ut till sina säljkanaler.


Interaktiv guide

Med GS1 Discovery App kan du enkelt och interaktivt utforska GS1-standarder i praktiken i hela leveranskedjan.

Här kan du spåra produkters resa från tillverkare till retailer och konsument. Och upptäcka på vilket sätt standarder gynnar ditt företag.


Var med och påverka utvecklingen av GS1-standarder

På GS1 utvecklas och underhålls våra standarder tillsammans med våra kunder. I våra användargrupper kan du vara med och påverka våra standarder och processer. Grupperna finns på både nationell och internationell nivå och ger oss insikt i hur vi kan förbättra oss, på samma gång som våra deltagare får inspiration, ökad kunskap och en bredare förståelse för hur våra standarder fungerar.

Är du verksam inom dagligvarubranschen och vill vara med och ta GS1-standarder, lösningar och tjänster in i framtiden? Då är du varmt välkommen att delta i våra användargrupper!

Användargrupper

Artikelinformation

Användargruppen för artikelinformation syftar till att utveckla, förbättra och påverka…

Leveransflödet ESAP 20

Användargruppen för leveransflödet – vilket innefattar leveransflödet, returhantering, prognoshhantering och…

2D koder i POS för variabelmåttsartiklar

Arbetsgruppen tar upp gemensamma behov och frågeställningar i samband med…

Ofta använt

Standard

GS1 Artikelinformation

GS1 Artikelinformation ger dina produkter ett gemensamt digitalt språk och…

Tjänst

Validoo

Validoo är Sveriges största digitala plattform för datakvalitet och delning…

ESAP

ESAP är affärsprocesser för elektronisk handel och används för att…