Dagligvaror

GS1-standarder är de mest använda i världen inom dagligvarubranschen. Under årens lopp har vi hjälpt tusentals företag att identifiera, märka och dela korrekt information om sina produkter.

Dagligvarubranschen och GS1

Du som producerar och säljer dagligvaror har behov av att skapa en effektiv och säker leveranskedja. GS1-standarder och tjänster skapar möjligheter för din bransch att identifieramärkadela och spåra hela värdekedjan – från producent till slutkonsument.

Varför GS1?

GS1 har en lång historia inom dagligvarubranschen. Det var faktiskt här allt började på 70-talet med ett tuggummipaket som blev den första vara som skannades i en utgångskassa. Idag skannas GS1-streckkoder 6 miljarder gånger om dagen.

Se videon om hur allt började

Konsumenter, lagstiftare och branscher i modern tid ställer höga krav på korrekt produkt- och logistikinformation. Men de vill också ha transparent information om varans ursprung, innehåll, klimatavtryck. Och vad som har hänt på resan genom varuflödeskedjan. Alla förväntar sig uppdaterad, korrekt och pålitlig data från varumärkesägaren, butiken och e-handlaren som ska sälja produkten.

Du kan möta dina konsumenters och handelsparters önskemål genom att använda globala GS1-standarder och tjänster som hjälper dig kommunicera på samma språk som den du gör affärer med.

Fördelar för din verksamhet

Hållbarhet och spårbarhet
Skapa effektivare varuflöden med större transparens genom värdekedjan. GS1-standarder bidrar till bättre säkerhet, hållbarhet och spårbarhet.
2d-koder inom retail - ger bättre spårbarhet
Effektiv logistik
Förbättra dina leveransflöden och lagerstyrning. När du har full kontroll på leverans, lager och distribution, kommer du spara tid och kostnader.
Följa lag- och branschkrav
Få hjälp att följa branschens och lagstiftarnas senaste krav. Det ger dig som varumärkesägare större trygghet och högre kundförtroende.
Streckkodsrevolutionen

2D-koder inom retail

Dagligvaruhandeln globalt genomgår just nu ett skifte från traditionella endimensionella streckkoder till tvådimensionella QR-koder. Handel med varor får helt enkelt en ytterligare dimension och stora konsumentfördelar.
Läs mer

Vanliga standarder och tjänster i dagligvaruhandeln

I din bransch är det vanligt att använda en kombination av GS1-standarder och tjänster. De används för identifiering, märkning, delning och datakvalitet.

 • GTIN (GS1-artikelnummer) för identifiering av produkter och ytterförpackningar.

 • SSCC (GS1-kollinummer) för pallar.

 • EAN-13, EAN-8ITF-14 och GS1-128 som är standarder för streckkoder.

 • EPC/RFID för att förenkla vid inventering och liknande processer.

 • QR-kod, GS1 DataMatrix och Data Matrix är standarder för 2D-koder.

 • GLN (GS1-lokaliseringsnummer) för identifiering av platser och parter.

 • GDSN är världens största produktdatanätverk för synkroniserad data.

 • Validoo är en databastjänst för validering och delning av data och bilder.

 • GS1 Artikelinformation för utbyte av digital produktinformation

 • Kvalitetssäkring är en tjänst för kontroll av data och bild.

 • ESAP är affärsprocesser för elektronisk handel.

Databastjänst för dagligvaruhandeln

Validoo

Ta hjälp av Sveriges största databastjänst för delning av högkvalitativ artikelinformation och produktbilder.
Läs mer
Upptäck GS1 med Discovery App
Så behåller du hög produktdatakvalitet
Identifiera och märk pallar och kollin

ProductSearch


Här kan inköpare, upphandlare, konsumenter och andra söka efter och jämföra produkter lanserade för svensk marknad. Uppdaterad produktinformation och bilder hämtas från databastjänsten Validoo.

Gå till ProductSearch

Tillbaka till toppen