GS1 DataMatrix

GS1 DataMatrix är en tvådimensionell kod som passar för att märka produkter med begränsat utrymme eftersom den kan vara väldigt liten. GS1 DataMatrix kan innehålla en större mängd information jämfört med en vanlig streckkod och kan bland annat ge information som ger möjlighet till spårbarhet och äkthetsbevisning.

Vem använder GS1 DataMatrix

Denna 2D-kod används inom många branscher som bygg, teknisk industri, dagligvarubranschen och detaljhandel. Inom hälso- och sjukvårdssektorn och sedan 2019 används koden på alla receptbelagda läkemedel. GS1 DataMatrix kräver en kamerabaserad skanner och apotekens utgångskassor ska kunna läsa av koden.

Nyttan med GS1 DataMatrix

Fördelen med GS1 DataMatrix är att trots att den är liten kan innehålla en stor mängd information. Den är tålig eftersom den har en inbyggd redundans och kan även etsas in i metall. Det gör att den till exempel används för att märka medicinteknisk utrustning, till exempel en skalpell, som behöver steriliseras för att sen återanvändas till nästa patient. GS1 DataMatrix används mycket inom klädindustrin för att kunna ge mer information om ursprungsland, batch, säsong med mera.

    Hur koden används

    Med hjälp av applikationsidentifierare kan GS1 DataMatrix innehålla flera olika typer av information. Applikationsidentifierarna beskriver vilken typ av information som finns i streckkoden. Den kan förutom GTIN även innehålla till exempel bäst-före-datum, serienummer och batchnummer. Läs mer om hur du använder GS1 DataMatrix.

    Tillbaka till toppen