Validoo

Validoo är Sveriges största digitala plattform för datakvalitet och delning av produktinformation. Med hjälp av tjänsterna i plattformen, kan leverantörer skicka högkvalitativ artikelinformation och bilder till retailers och andra mottagare.

Flera branscher i Sverige har valt att arbeta på ett gemensamt sätt enligt globala GS1-standarder för datadelning (GDSN), artikelinformation och produktbilder. Med Validoo får du tillgång till;

  • Produktdata- och bildbank för ditt digitala sortiment
  • Automatisk validering av artikelinformation och produktbilder
  • Kvalitetssäkring av artikelinformation och produktbilder
  • GDSN-datapool för delning i realtid
  • Synlighet i publik sökdatabas

… och dessutom får du kundsupport, manualer, kurser, webinars och ett användarvänligt gränssnitt som hjälper dig framåt i arbetet.

Vem använder Validoo?

Över 2700 företag är kunder i Validoo. Till största del leverantörer som vill dela information till en återförsäljare. Att informationen är kontrollerad och sömlöst delad underlättar för alla som jobbar med till exempel masterdata, bilder, försäljning, lager- och logistik.

Användarna verkar oftast inom branscher som hanterar stora mängder produktinformation som; dagligvaruhandel, apotek, foodservice och alkoholhaltiga drycker, men även branscher som design & interiör, online-tjänster och servicehandel.

Dessutom delas produktdatan i vår publika söktjänst ProductSearch. Den används av inköpare, upphandlare och andra som vill ha information om produkter lanserade för den svenska marknaden.

Vidareutveckling och användartester av tjänsterna sker tillsammans med användarna i referensgrupper hos GS1 Sweden.

Nyttan med Validoo

Branscher som väljer Validoo vill följa GS1-standarder för att effektivisera hela varuflödeskedjan. Validoos tjänster hjälper dessa företag att;

Digitalisera produkter

GS1-standarder ger produkter ett gemensamt digitalt språk. På så vis kan de berätta om sig själva inför lanseringar, vid leverans och till konsument vid köptillfället. Validoo ser till att alla som behöver får information om produkterna.

Med rätt information, i rätt tid, på rätt plats blir produktens resa mot lansering maximalt effektiv.


Få bättre datakvalitet

Korrekt produktinformation är viktigt för konsumenten, transportören, återförsäljaren och leverantören. Validoo hjälper till att höja produkters datakvalitet eftersom informationen valideras enligt standard. Många väljer också att ta hjälp av tjänsterna för att kvalitetssäkra artikelinformation och produktbilder.


Öka intäkter och minska kostnader

Validoo är bra för allas affärer. En retailer som tar emot korrekt information sparar tid, ökar försäljning och kan planera lager, logistik och hylla.

Och för svenska leverantörer innebär tjänsterna 2,5 miljarder kr (1,3 %) i ökade intäkter och 1,5 miljarder kr (2–5 %) i minskade kostnader per år.

Källa: Accenture, GS1 value proposition for FMCG suppliers, 2016.


Dela informationen i realtid

Med Validoos datapool är du kopplad till världens största produktdatanätverk GDSN som gör det möjligt att ladda upp och dela högkvalitativ produktinformation i realtid.

Den som tar emot produktinformationen kan alltid lita på att den är korrekt och uppdaterad.


Hur Validoo används

För leverantörer

För att komma igång, behöver du dels bastjänsten Validoo Supplier och ett GS1-verifierat inmatningssystem. Se alla system.

Fyll i produktinformation

Systemet för inmatning digitaliserar din produkt genom att du registrerar information om produkten. Allt lagras i databasen och delas när du är redo för lansering.

Fotografera produkter

Produktinformation är mer än bara text. För att hjälpa dig följa standarden för produkt- och planogrambilder, erbjuder vi produktfotografering och CGI-bilder från vår egen fotostudio.

Hantera ditt sortiment

I Validoo kan du lagra och hantera hela ditt digitala produktsortiment. Dela bilder, produkt- och logistikinformation till olika marknader som får tillgång till samma data i realtid.

Kvalitetssäkra information

Som inloggad kan du börja använda tjänsterna för kvalitetssäkring av artikelinformation och produktbilder. Det betyder att en specialist manuellt granskar att din information följer GS1-standarder.

Validera informationen

Din produktinformation valideras automatiskt och hundratals termer kontrolleras innan delning. Allt för att all din data ska bli relevant och följa GS1-standard.

Dela till en mottagare

När produkten är helt redo för säljstart, delar du informationen till din köpare eller mottagare. Du har också möjlighet att förhandsinformera din köpare eller mottagare i god tid inför lansering.

För återförsäljare

Du som retailer, grossist eller e-handlare vill kunna optimera din försäljning och planera hylla, lager och leveranser. För att dina processer ska fungera, behöver du kunna lita på att produktdata och bilder du tar emot från dina leverantörer är uppdaterad och följer GS1-standard. Validoo Buyer och Validoo Receiver är prenumerationstjänster som hjälper dig med det.

Välj tjänst

Validoo Buyer

Som ansluten till Validoo Buyer tar du emot leverantörers bilder och kompletta artikelinformation för konsument-, detaljist- och pallnivå. Du får detaljerad information om produkter både inför och efter lansering, vilket är avgörande vid sortimentsrevideringar. Du har dessutom tillgång till en mediebank med produktbilder kopplade till rätt artikelinformation – allt i ett och samma flöde.

Gå till Validoo Buyer

Validoo Receiver

Som ansluten till Validoo Receiver tar du emot leverantörers bilder och registrerade artikelinformation upp till högsta beställningsbara nivå. Som mottagare i tjänsten får du tillgång till information om produkter som redan är lanserade på marknaden. Du har dessutom tillgång till en mediebank med produktbilder kopplade till rätt artikelinformation – allt i ett och samma flöde.

Gå till Validoo Receiver