Mät en produkt

När du ska mäta en produkts höjd, bredd och djup, så är det viktigt att du och alla andra gör på samma sätt. Som tur är finns en GS1-standard som talar om hur produkter ska mätas och det blir enklare att leverera korrekt information. Använd vår enkla checklista som är skapad utifrån de vanligaste frågorna vi får om att mäta produkter.

Vikten av korrekta mått

Din produkts mått ingår i din artikelinformation som är den digitala informationen som delas med din mottagare. Måtten i artikelinformationen behöver stämma överens med den verkliga förpackningens mått. Det resulterar bland annat i att;

  • butiken kan göra en korrekt hyllplanering och optimera hyllorna
  • kollin och pallar att få plats på lagret
  • transporten kan planeras så att lastbilens kapacitet utnyttjas optimalt

Checklista

Mät artikelns yttermått

Tänk på att alltid mäta artikelns yttermått eftersom de behövs för hyllplanering och vid transport. Om du istället använder innermåtten som du får från din förpackningsleverantör, kan det leda till att butikens hyllplanering inte kommer att fungera eller att artikeln inte får plats på lagret.

Ta hjälp av mätreglerna

Mätregler för samtliga förpackningstyper finns i den globala standarden GS1 Package Measurement Rules. De delar i dokumentat som beskriver mätregler för förpackade konsument- och icke-konsumentartiklar är översatta till svenska i GDSNs mätregler för förpackningar.

Manuell kvalitetssäkring 

Leverantörer kan få hjälp att manuellt kvalitetssäkra artikelinformation som delas via Validoo. En kvalitetssäkring innebär att en specialist hjälper dig mäta, väga och kontrollera så att artikelinformation och fysiskt varuprov stämmer överens och följer mätreglerna.

Konsument- och icke-konsumentartiklar

När du mäter artikeln gäller det att hålla isär om den ska säljas till konsument eller inte. Dessa två artiklar ska mätas på olika sätt:

  1. En konsumentartikel är något som ska säljas till konsument (exempel en burk sylt).
  2. En icke-konsumentartikel ska inte säljas till konsument (exempel: kartong eller back).

Ta gärna hjälp av vår svenska guide GDSNs mätregler för förpackningar eller våra engelska tutorials. Här får du på ett pedagogiskt sätt förklarat hur du mäter konsumentartiklar respektive icke-konsumentartiklar enligt GDSN Package Measurement Rules. 

Mät hårda konsumentartiklar

Mät formbara konsumentartiklar

Mät delvis formbara konsumentartiklar

Mät icke-konsumentartiklar