Apotek

GS1-standarder hjälper apoteksbranschen att få en effektivare och säkrare varuflödeskedja. De används för att identifiera, märka och dela korrekt information om produkter. Och för att spåra produkter och leveranser.
apotek

GS1-standarder gör det möjligt för företag inom apoteksbranschen att identifieramärka och dela information om produkter, paket och platser längs hela värdekedjan. De används också i hög grad för att spåra produkter och leveranser, vilket bidrar till högre patientsäkerhet.

GS1-standarder i apoteksbranschen

Konsumenter och patienter behöver av korrekt och säker information om produkterna de använder. Och apoteksbranschens utmaning är att göra varuflödeskedjan så effektiv, säker och hållbar som möjligt.

GS1-standarder för märkning används för att kunna läsa av varor och leveranser märkta med en streckkod. Och för att identifiera till exempel patienter, läkemedel, vårdgivare och vårdplatser.

Tack vare denna unika identifiering kan apoteken och deras leverantörer få spårbarhet i hela leveranskedjan. Kontroll och säkerhet minskar risken för felaktigheter och hjälper branschen att till exempel upptäcka förfalskade produkter.

Genom att använda GS1-standarder förbättrar du dessutom ditt företags varuförsörjning, lagerhantering och tillgänglighet i hyllan.

Vanligaste standarderna

De vanligaste standarderna inom apoteksbranschen är GTIN för identifiering av produkter och ytterförpackningar och SSCC för pallar. Du behöver standarderna för att i nästa steg märka produkten, förpackningen eller pallen med streckkoder såsom EAN-13ITF-14 , GS1-128 och GS1 DataMatrix som används för receptbelagda läkemedel.

För att dela information som tas emot av apoteken, används i stor utsträckning tjänsten Validoo som hjälper företagen att följa GS1-standarder när de fyller i, hanterar och delar produktinformation.

Var med och påverka utvecklingen av GS1-standarder

På GS1 utvecklas och underhålls våra standarder tillsammans med våra kunder. I våra användargrupper kan du vara med och påverka våra standarder och processer. Grupperna finns på både nationell och internationell nivå och ger oss insikt i hur vi kan förbättra oss, på samma gång som våra deltagare får inspiration, ökad kunskap och en bredare förståelse för hur våra standarder fungerar.

På uppdrag av och tillsammans med användare i apoteksbranschen har GS1 till exempel tagit fram förpackningsguider för apotek. Klicka i sidomenyn för att hitta guider och handledningar.

Om du verksam inom apoteksbranschen och vill vara med och ta GS1-standarder, lösningar och tjänster in i framtiden så är du varmt välkommen att skicka en intresseanmälan.

Användargrupper

Artikelinformation

Användargruppen för artikelinformation syftar till att utveckla, förbättra och påverka…