Apotek

GS1-standarder hjälper apoteksbranschen att få en effektivare och säkrare varuflödeskedja. De används för att identifiera, märka och dela korrekt information om produkter. Och för att spåra produkter och leveranser.

Apotek och GS1

GS1-standarder gör det möjligt för företag inom apoteksbranschen att identifieramärka och dela information om produkter, paket och platser längs hela värdekedjan. De används också i hög grad för att spåra produkter och leveranser, vilket bidrar till högre patientsäkerhet.

Varför GS1?

Konsumenter och patienter behöver korrekt och säker information om produkterna de använder. Och apoteksbranschens utmaning är att göra varuflödeskedjan så effektiv, säker och hållbar som möjligt.

GS1-standarder för identifiering har använts under många år och hjälper till att identifiera läkemedel, receptfria produkter, kollin och mycket mer. Apotek använder också olika typer av märkning för att kunna läsa av varor och leveranser märkta med en klassisk streckkod eller 2D-kod. Under 2019 trädde en EU-lagstiftning i kraft som reglerar att alla receptbelagda läkemedelsförpackningar ska vara märkta med 2D-koden GS1 DataMatrix.

Apotekskedjorna har behov av att ge konsumenterna den mest uppdaterade och pålitliga informationen och därför har branschen bestämt sig för att ta emot standardiserad artikelinformation i ett sömlöst flöde.

Tack vare GS1-standarder kan apoteken och deras leverantörer få ökad spårbarhet i sin leveranskedja. Ökad kontroll och säker information minimerar risken för felaktigheter och hjälper branschen att till exempel upptäcka förfalskade produkter.

Fördelar för din verksamhet

Hållbarhet och spårbarhet
Skapa effektiva varuflöden med större synlighet genom värdekedjan. GS1-standarder bidrar till bättre säkerhet, hållbarhet och spårbarhet.
2d-koder inom retail - ger bättre spårbarhet
Effektiv logistik
Förbättra din varuförsörjning, lagerhantering och tillgänglighet i hyllan. När du har kontroll på leverans, lager och distribution, sparar du tid och kostnader.
Följa lag- och branschkrav
Få hjälp att följa branschens och lagstiftarnas förändrade krav. Det ger större trygghet och högre konsumentförtroende både för kedjan och varumärkesägaren.

Vanliga standarder och tjänster i apoteksbranschen

I din bransch är det vanligt att använda en kombination av GS1-standarder och tjänster. De används för identifiering, märkning, delning och datakvalitet.

  • GTIN (GS1-artikelnummer) för identifiering av produkter och ytterförpackningar.

  • SSCC (GS1-kollinummer) för pallar.

  • EAN-13, EAN-8ITF-14 och GS1-128 som är standarder för streckkoder.

  • EPC/RFID för att förenkla vid inventering och liknande processer.

  • QR-kod, GS1 DataMatrix och Data Matrix är standarder för 2D-koder.

  • GLN (GS1-lokaliseringsnummer) för identifiering av platser och parter.

  • GDSN är världens största produktdatanätverk för synkroniserad data.

  • Validoo är en databastjänst för validering och delning av data och bilder.

  • GS1 Artikelinformation för utbyte av digital produktinformation.

  • Kvalitetssäkring är en tjänst för manuell kontroll av data och bild.

pharmaceutical
Databastjänst för produkter och bilder

Validoo

Ta hjälp av Sveriges största databastjänst för delning av högkvalitativ artikelinformation och produktbilder.
Läs mer
Spårbarhet med GS1-standarder
Datakvalitet på din artikelinformation
Identifiera och märk pallar och kollin

Så utvecklas branschens GS1-standarder

Apoteksbranschen i Sverige är med och påverkar utvecklingen av GS1-standarder.

Tillbaka till toppen