Streckkods(r)evolutionen

2D-koder inom retail

Detalj- och dagligvaruhandeln genomgår just nu en transformation från klassiska streckkoder till tvådimensionella QR och DataMatrix. Handel med varor får helt enkelt en ytterligare dimension och helt nya fördelar för konsumenter och företag.

Om 2D-koder

2D-koder är tvådimensionella symboler på förpackningen i varianterna QR-koder, GS1 QR och GS1 Data Matrix. Koderna rymmer rika mängder information om produkter som skannas i butik.

Tvådimensionella koder möjliggör både traditionell skanning i kassan och med konsumentens mobil. Som informationsbärare erbjuder koden effektiv kommunikation i hela logistikflödet och direkt med slutanvändaren av produkten.

Med en enkel mobilskanning kan konsumenten få detaljerad produktinformation. I kombination med GS1 Digital Link, kan du också erbjuda en obegränsad meny med webblänkar som kan hjälpa mobila shoppers att engagera sig i varumärket.

Varför 2D-koder inom retail?

Konsumenter idag har större behov av information om produkter än någonsin tidigare. Lagstiftare, FN, EU, organisationer och branscher driver mot hållbarhet, spårbarhet och synlighet i varuflödeskedjan. En effekt av detta är att de ställer nya krav på information.

Den klassiska streckkoden innehåller endast produktens GS1-artikelnummer (GTIN), men räcker inte längre för att möta morgondagens krav och önskemål.

Varumärkesägare kan möta nya behov genom att koda in mer data på förpackningen med databärare som har hög informationskapacitet. Och återförsäljare kommer kunna läsa informationen genom att anpassa sina system.

2D-koder kommer vara globalt implementerade och läsbara i butikers system senast 2027.

Om streckkodsevolutionen

Fördelar med 2D-koder

2d-koder-inom-retail rätt information
Lagerhantering
Tillämpa ”first in–first out”, bättre lagerstyrning, mindre administration, ökad tillgänglighet och minskat svinn.
2d-koder inom retail - ger bättre spårbarhet
Spårbarhet
Verifiera produkters äkthet, ​ingrediens- och ursprungsinformation, transparens i varuflödet och ökat konsumentförtroende.
2d-koder inom retail ger bättre säkerhet
Säkerhet
Skydda din varumärkesintegritet, motverka försäljning av utgången eller återkallad produkt och stoppa förfalskade produkter.
2d-koder inom retail ger bättre hållbarhet
Hållbarhet
Få information om återvinning, möjliggör cirkulär ekonomi, motverka svinn och visa ursprungsinformation.
2d-koder inom retail ger bättre konsumentupplevelse
Engagerade konsumenter
Få tillgång till godkänd varumärkesinformation​, kampanjer,​ recept​ och varumärkesengagemang.
2d-koder inom retail bidrar till bättre förpackningar
Bättre förpackningar
Marknadsföring på förpackningen, bättre möjlighet att följa​ lagstiftning och​ förbättrad konsumentupplevelse.
2d-koder-inom-retail är ett globalt program

Ett globalt 2D-program

Just nu pågår en global omställning där varumärkesägare och återförsäljare arbetar tillsammans för att kunna märka förpackningar med streckkod och 2D-kod. Initiativet att gå från randigt till rutigt kommer från branschledande globala aktörer och omfattar alla produktkategorier inom detalj– och dagligvaruhandel, även variabelviktvaror.

2d-koder inom retail - gå med i arbetsgrupp
Bli delaktig i 2D-implementeringen

Gå med i vår arbetsgrupp

2D in Retail är en arbetsgrupp där du jobbar tillsammans med dina internationella branschkollegor. Här arbetar ni för att globalt implementera 2D-koder och framtidssäkra skanning inom retail.
Anmäl intresse
Coop i Schweiz implementerar 2D-koder
Phil Archer om GS1 QR-koder
2D-implementering hos Woolworths
2D-koder för variabelvikt i Belgilux

Standarder och implementeringsguider

Här hittar du genvägar till standarder, specifikationer och open source kod för implementering.

2D-kod på kläder
GS1 och 2D-koder

Frågor och svar

Här finns vanliga frågor och svar om 2D-koder och mycket annat du kanske vill veta om GS1.
FAQ om 2D-koder

    Vill du veta mer om 2D-koder?

    GS1 Sweden kallar kontinuerligt till informationsmöten under där vi berättar mer om vad som gäller och hur du kan göra för att starta upp ett implementeringsarbete av 2D-koder. Genom att fylla i formuläret, kommer du att få en direkt inbjudan när det är dags.    Jag godkänner villkoren för hantering av personuppgifter*