Skapa streckkod

Nu är du ett steg närmare att få ut dina produkter i handeln – både lokalt och globalt.

Följ stegen i guiden för att skapa nummer och streckkoder med hjälp av ditt GS1 Företagsprefix som du fick genom att bli kund hos GS1.

1. Skapa GTIN

Innan du kan skapa en streckkod behöver du unika nummer som identifierar varje produkt. Det är samma nummer som du ser under en streckkod och kallas för GTIN (Global Trade Item Number). Numret består av: GS1 Företagsprefix + Löpnummer + Kontrollsiffra

GS1 Företagsprefix har du redan som kund till GS1. Prefixet identifierar ditt företag och är alltid en del av alla nummer du skapar.

Löpnummer bestämmer du själv. Det kan vara från 000 till 999 om du beställt 1 000 nummer. Längden på löpnumret beror på hur långt företagsprefixet är.

Kontrollsiffra är sista siffran i streckkoden. Den är datorgenererad och du behöver använda räkneverktyget från GS1 för att beräkna kontrollsiffra.

Tips

  • När du tar fram löpnummer, rekommenderar vi att du numrerar i löpnummerordning.
  • Se till att ditt företag har ett system för att hålla kontroll på vilka nummer ni skapat och vad numret identifierar. Du kan spara dina nummer genom att registrera dina produkter med funktionen Mina Produkter i MyGS1. Där finns även verktyget Generera nummer som hjälper dig att hitta lediga nummer i din nummerserie.


2. Välj streckkod

Streckkoden är bärare av din data och gör att din produkt kan skannas. De vanligaste typerna av streckkoder är EAN-13, GS1-128 och ITF-14. Vilken du ska använda beror exempelvis på förpackningstyp och var i leveransflödet som streckkoden ska läsas av. Se tips för att välja rätt.

EAN-13 används för konsumentförpackningar som ska läsas av i en utgångskassa.

GS1-128 används för ytterförpackning, pall och även för att bära applikationsidentifierare.

ITF-14 används för ytterförpackningar och är en extra tålig streckkod.

Se alla typer av streckkoder >>


3. Välj rätt storlek för streckkoden

I storleksguiden sammanfattas de gränsvärden för storlekar som definieras för streckkoderna EAN-8, EAN-13, ITF-14 och GS1-128 i GS1 General Specifications. Se storleksguiden


4. Ta fram den visuella streckkoden

Det är oftast tillverkaren som själv numrerar och märker sina förpackningar med streckkoder. Du kan antingen framställa streckkodsoriginal själv eller anlita någon som gör det åt dig, till exempel en förpackningsdesigner, reklambyrå eller ett tryckeri.

Vi har en lista med förslag på streckkodsleverantörer som följer GS1 storleksguide för streckkoder. Men du kan självklart även ta hjälp av ett tryckeri eller liknande, men hänvisa dem då gärna till vår storleksguide.

Streckkodsleverantörer


5. Placera streckkoden rätt

Streckkoden ska placeras rätt för att den enkelt och effektivt ska kunna läsas av med en skanner. I vår guide lär du dig placera streckkoden rätt för konsumentförpackningen, ytterförpackningen och pallen. Börja med att kika på generella riktlinjer för att placera streckkoden rätt.

Guide

Märk konsumentförpackningen

Artiklar som hanteras i butikernas utgångskassor kallas för konsumentförpackningar och…

Märk ytterförpackningen

En ytterförpackning är en förpackning som innehåller ett antal konsumentförpackningar….

Märk pallen

GS1 Logistics Label är en standardiserad etikett som används för…


6. Kontrollera streckkodens kvalitet

Kontrollera så tidigt som möjligt att streckkoden har tillräckligt hög kvalitet och är framtagen enligt standard. GS1 Sweden erbjuder tjänsten BarcodeCheck som hjälper dig kontrollera din streckkods läsbarhet, innehåll och kvalitet. Då vet du att streckkoden säkert kan skannas med en streckkodsläsare.

Streckkodskvalitet

Streckkoder förenklar flödet av varor och information från tillverkaren till…

Tjänst

BarcodeCheck

Följer du rekommendationerna i rapporten efter kontrollen kan du vara…


Om du behöver hjälp eller har frågor, kan du alltid kontakta kundservice eller gå någon av våra kurser.

Tillbaka till toppen