Nu är du ett steg närmare att få ut dina produkter i handeln – både lokalt och globalt.
Följ stegen i guiden för att skapa nummer och streckkoder med hjälp av ditt GS1 Företagsprefix som du fick genom att bli kund hos GS1.
Innan du kan skapa en streckkod behöver du unika nummer som identifierar varje produkt. Det är samma nummer som du ser under en streckkod och kallas för GTIN (Global Trade Item Number). Numret består av: GS1 Företagsprefix + Löpnummer + Kontrollsiffra
GS1 Företagsprefix har du redan som kund till GS1. Prefixet identifierar ditt företag och är alltid en del av alla nummer du skapar.
Löpnummer bestämmer du själv. Det kan vara från 000 till 999 om du beställt 1 000 nummer. Längden på löpnumret beror på hur långt företagsprefixet är.
Kontrollsiffra är sista siffran i streckkoden. Den är datorgenererad och du behöver använda räkneverktyget från GS1 för att beräkna kontrollsiffra.
Streckkoden är bärare av din data och gör att din produkt kan skannas. De vanligaste typerna av streckkoder är EAN-13, GS1-128 och ITF-14. Vilken du ska använda beror exempelvis på förpackningstyp och var i leveransflödet som streckkoden ska läsas av. Se tips för att välja rätt.
EAN-13 används för konsumentförpackningar som ska läsas av i en utgångskassa.
GS1-128 används för ytterförpackning, pall och även för att bära applikationsidentifierare.
ITF-14 används för ytterförpackningar och är en extra tålig streckkod.
Se alla typer av streckkoder
I storleksguiden sammanfattas de gränsvärden för storlekar som definieras för streckkoderna EAN-8, EAN-13, ITF-14 och GS1-128 i GS1 General Specifications. Se storleksguiden
Det är oftast tillverkaren som själv numrerar och märker sina förpackningar med streckkoder. Du kan antingen framställa streckkodsoriginal själv eller anlita någon som gör det åt dig, till exempel en förpackningsdesigner, reklambyrå eller ett tryckeri.
Vi har en lista med förslag på streckkodsleverantörer som följer GS1 storleksguide för streckkoder. Men du kan självklart även ta hjälp av ett tryckeri eller liknande, men hänvisa dem då gärna till vår storleksguide.
Streckkodsleverantörer
Streckkoden ska placeras rätt för att den enkelt och effektivt ska kunna läsas av med en skanner. I vår guide lär du dig placera streckkoden rätt för konsumentförpackningen, ytterförpackningen och pallen. Börja med att kika på generella riktlinjer för att placera streckkoden rätt.
Kontrollera så tidigt som möjligt att streckkoden har tillräckligt hög kvalitet och är framtagen enligt standard. GS1 Sweden erbjuder tjänsten BarcodeCheck som hjälper dig kontrollera din streckkods läsbarhet, innehåll och kvalitet. Då vet du att streckkoden säkert kan skannas med en streckkodsläsare.
Riktlinjer för god läsbarhet och säker avläsning.
Få hjälp med att kontrollera att din streckkod.
Digitalt onlineverktyg för uträkning av kontrollsiffran i din streckkod.
Verifierad information om en produkt eller part, med data direkt från ägaren.
Vad är ett företagsprefix?
Hur skapar jag min streckkod?
Vilken typ av streckkod ska jag ha?
När får jag min streckkod?
Så blir dina produkter redo att säljas online
Streckkodsmärk din produkt – GS1:s globala sida
GS1 Företagsprefix
Här lär du dig använda GS1-standarder för att identifiera, märka och dela information.
Svaren på de vanligaste frågorna hittar du i vår FAQ.
Kurser och företagsanpassad rådgivning till nytta för både dig och dina affärer.