EAN-13 och EAN-8

EAN-koden är en av världens mest kända symboler. Det är den mest etablerade och den använda av alla GS1-streckkoder. EAN-koder används främst för att märka konsumentprodukter som ska passera en utgångskassa.

Vem använder EAN-koder?

Producenter och leverantörer inom framförallt dagligvarubranschen märker sina produkter med EAN-koder. De används även inom detaljhandeln, industri, lager, bygg och hälso- och sjukvård. Streckkoderna är en del av GS1:s globala standarder vilket gör att du som producent eller leverantör enkelt kan göra affärer över hela världen.

Nyttan med EAN

Genom att märka en produkt med en EAN-kod kan den enkelt skannas i en utgångskassa eller av konsumenten själv vid självskanning. Genom att skanna streckkoden istället för att manuellt mata in ett GTIN (Global Trade Item Number) i kassasystemet, blir det mindre risk för fel. Det sparar även tid och minskar köbildning i butiker.

    Hur används EAN-13 och EAN-8?

    Streckkoden EAN-13 används främst för att märka konsumentförpackningar som ska passera en utgångskassa och som är identifierat med ett GTIN-13 eller ett viktvarunummer. EAN-13 kan även användas för att märka ytterförpackningar och pallar som inte behöver märkas med mer information än vad som ryms i ett GTIN-13 som till exempel batchnummer eller bäst före datum. Om mer information behövs är streckkoden GS1-128 mer lämplig.

    EAN-8 används för att märka små konsumentförpackningar som har ett begränsat utrymme för en streckkod, till exempel ett läppstift. EAN-8 innehåller ett GTIN-8. Läs mer om hur du använder EAN-13 och EAN-8.

    Tillbaka till toppen