Anslut till en GDSN-datapool

Säljer ditt företag produkter och vill dela produktinformation synkroniserat till köpare på en eller flera marknader i världen? Då behöver du ansluta till en GS1-certifierad datapool i världens största produktdatanätverk Global Data Synchronization Network (GDSN) Informationen delas synkroniserat till köpare lokalt eller till flera marknader i världen.

Vad är en datapool?

En datapool är en central lagringsplats av data där handelsparter kan ladda upp, underhålla och utbyta information om produkter i ett standardiserat format – ett vitalt stöd för alla som jobbar med produktlanseringar, både på säljar- och köparsidan.

Leverantörer och återförsäljare kan vara anslutna till olika datapooler för att dela eller ta emot produktdata – oavsett vilken marknad återförsäljaren är verksam på.

Exempel

En leverantör i Italien kan välja GS1 Swedens datapool för att skicka information om sina produkter till Danmark. Leverantören använder samma GS1-artikelnummer (GTIN) för att skicka information om sin produkt till olika marknader.

Välj GDSN-datapool

bland världens datapooler

Du som användare är fri att välja de datapooler som bäst passar dina behov. GS1 Sweden har en egen datapool och anslutning till 25 datapooler i världen. På GS1:s globala webbplats, får du reda på vilka datapooler som finns och anslutna mottagare till GDSN.


GS1 Swedens datapool

Hos GS1 Sweden heter datapoolen Validoo och möjliggör delning av artikelinformation både inom och utanför Sverige. Validoo har också tjänster som hjälper till att kvalitetssäkra artikelinformation och produktbilder.


Skaffa Validoo

För att komma igång med att skicka artikelinformation via Validoo behöver du göra två saker;

 1. skaffa ett abonnemang
  och
 2. välja systemleverantör

… för det inmatningssystem som ska registrera och skicka informationen. Du kan välja att integrera ditt system direkt mot GS1 Swedens datapool eller välja ett av de GS1-verifierade inmatningssystem som finns på marknaden.

Skicka produktinformation inom GDSN

för leverantörer

 1. Ta reda på vilken datapool din mottagare är ansluten till.
 2. Kontakta GS1 Swedens kundservice för att kontrollera att det finns en koppling mellan Validoo och mottagarens datapool.
 3. Ta reda på vilka specifika termer i informationen samt vilka valideringsregler mottagarens datapool kräver.
 4. Säkerställ med din systemleverantör att ditt GS1-verifierade inmatningssystem klarar att skapa och hantera information enligt mottagarens krav.
 5. Kom överens med din mottagare när de kan ta emot information från ditt företag.

Ta emot produktinformation inom GDSN

för mottagare

 1. Skapa en prenumeration för din leverantör i Validoo och exportera prenumerationen till det globala registret i GDSN.
 2. Be leverantören skicka information till ditt företag.