Data är vår tids viktigaste råvara

Jonatan Tullberg, vd för GS1 Sweden reflekterar över sitt första halvår på företaget. Och blickar framåt mot hösten då två viktiga fokus är datakvalitet och datahantering.

Jonatan Tullberg
Jonatan Tullberg, vd för GS1 Sweden

Efter ett halvår på jobbet, upptäcker jag fortsatt och nästan dagligen hur standarder transformerar hur vi lever och arbetar.

Förra veckan fick jag första sprutan mot covid-19. Jag imponerades över effektiviteten. På bara sju minuter var jag klar. Efteråt när jag skulle vila, passade jag på att reflektera över hur många viktiga delar som bidrar till en välorganiserad vaccinationskampanj.

Varje dag administreras nästan 40 miljoner vaccindoser världen över och totalt fram till idag har närmare 3 miljarder vaccin hanterats. Varje produkt har ett globalt unikt id-nummer och streckkod från GS1. Det skapar förutsättningar att snabbt lokalisera och spåra produkter ända ner på batchnivå – både framåt och bakåt i kedjan.

Jag är stolt över att GS1 bidrar till att effektivisera och öka säkerheten – både för oss som patienter, konsumenter och för företagen i den globala distributionskedjan.


Höjdpunkter från våren 2021

Under våren har GS1 Sweden fortsatt arbetat med att förbättra datakvalitet och effektivisera hantering av data i våra tjänster. Vi har samarbetat med flera olika branscher som ska börja använda GS1-standarder och tjänster för identifieringmärkning och delning.

Uppdaterad tjänst för kvalitetssäkring i Validoo

Uppdaterad tjänst för datakvalitet

I april lanserade vi en uppdaterad kvalitetssäkringstjänst i Validoo. Syftet var att göra det enklare och snabbare att lyckas med högre produktdatakvalitet i lanseringsprocessen. Som användare kan du nu jobba mer med digitala underlag, vilket resulterar i mindre administration och sänkta kostnader relaterade till miljöpåverkande transporter av fysiska varuprov.

Från streckkod till 2D-kod

Det svenska initiativet 2D-koder i dagligvarubranschen har under våren genomfört förstudier på olika företag för att undersöka skiftet från 1D-streckkod till 2D-kod. Initiativet är del av ett globalt arbete som kommer att revolutionera handeln. Precis på samma sätt som dagens streckkod gjorde för 50 år sedan.

Byggbranschen redo för GTIN

Byggbranschen i Sverige är nu redo för implementering av GS1-artikelnummer (GTIN) för alla byggprodukter. Under våren beslutade branschen om anpassade GTIN-regler för svenska marknaden och nästa steg är att förslaget ska antas i GS1:s globala standarder.


En höst i det nya normala

Data är modern tids viktigaste råvara och brukar kallas ”den nya oljan”. Under hösten kommer vi ha fortsatt fokus på produktutveckling för global datakvalitet och datahantering. Det betyder nya möjligheter för dig som användare att skapa ännu mer verksamhetsnytta.

GS1 Sweden har idag nära 14 000 kunder och vi förstår att ni precis som vi blivit påverkade eller drabbade av pandemin. Vi har nog alla i olika mån blivit tvingade till digitalisering och omställning. Nu ser vi fram emot en ljusare höst och en återgång till ”det nya normala”.

Du som användare kommer få möjlighet att möta oss både fysiskt och digitalt i höst. Vi har till exempel flera spännande kurser och seminarier i höstkalendariet. Närmast ett webinar om vår nya standard GS1 Digital Link som ger möjlighet att koppla ihop konsumenten med produktdata via mobilskanning.

Jag och teamet på GS1 Sweden önskar dig en glad sommar. Vi ses i höst!

Tillbaka till toppen