Foto: Global Fashion AgendaI slutet av maj arrangerades Global Fashion Summit (GFS) för 15 gången. Temat för i år var ”Unlocking the Next Level” och här samlades modebranschen för att utforska vägar mot en mer hållbar och etisk framtid.
Många aspekter behöver vägas in för att modebranschen ska bli mer hållbar, men något som flertalet talare tryckte extra mycket på var vikten av att gå från löften till konkreta åtgärder. På GFS nämndes att modebranschens hållbarhetsresultat, trots år av ansträngningar, har försämrats. Åtgärderna som har tagits har helt enkelt inte varit tillräckliga.
Vad pratade man om?
Många intressanta presentationer hölls under de två dagar som GFS ägde rum och nedan summerar jag några av de ämnen som talarna lyfte upp. Eftersom standarder är GS1 Swedens kärnverksamhet, är dessa summeringar beskrivna med lite extra fokus på just standarders roll.
Ekodesigndirektivet
De kommande EU-regleringarna diskuterades flitigt. ”Business as usual” fungerar inte längre, utan affärsmodeller behöver bli mer cirkulära för att Ekodesigndirektivet ska kunna uppnås.
Under sessionen ”Unpacking Policy: Eco Design Principles” talade António de Sousa Maia från Europeiska kommissionen om betydelsen av samarbete mellan branschens intressenter, inklusive varumärken, leverantörer och teknikleverantörer, för att kunna skapa ett ekosystem som stödjer hållbara metoder. Han pratade också om hur standarder och regleringar kan användas för att styra branschen mot mer hållbara metoder och materialval.
Under GFS diskuterades också hur modedesigners och produktutvecklare kan använda nya regleringar som en möjlighet att skapa mer hållbara och innovativa produkter. Genom att förstå och tillämpa regleringar för hållbara produkter kan branschen sätta nya standarder för design och produktion.
António de Sousa Maia, Europeiska kommissionen. Foto: Global Fashion AgendaSamarbete
Vikten av att samarbeta lyftes upp flertalet gånger. En av dem var Paul Polman, medförfattare av boken Net Positive. Han efterlyste en övergång från individuella åtgärder till kollektiva ansträngningar, och betonade att modeindustrins framgång med att bli hållbar kommer att bero på dess förmåga att samarbeta och implementera systematiska förändringar. Han uppmuntrade modeledare att integrera hållbarhet i sina affärsmodeller, med fokus på cirkularitet, transparens och rättvisa värdekedjor.
Gällande just värdekedjor uppmanade Paul åhörarna att börja granska sina egna värdekedjor. Han menade att många har länkar i sin värdekedja som har varit ogranskade alltför länge. Alla behöver börja ta sitt fulla ansvar för den påverkan sin produkt har och värdekedjan är extremt viktig att ha kontroll på.
Några av medskicken som Paul avslutade sin presentation ”Lead or be led” med var:
- Var transparens, det bidrar till tillförlitlighet.
- Se till att leda genom att samarbeta med partners.
- Se inte de kommande lagkraven som ett hinder eller hot mot din verksamhet. Se dem som en positiv mekanism för att få textilbranschen att nå nya höjder.
- Gå från fastfashion till slowfashion.
- Gå från slösaktig till cirkularitet.
- Gå från destruktiv till regenerativ.
Paul Polman, medförfattare Net Positive. Foto: Global Fashion AgendaTransparens och spårbarhet
Flera diskussioner om transparens och spårbarhet betonade vikten av att öka synligheten och ansvaret inom modebranschens leveranskedjor. Ett av de centrala ämnena var hur företag kan spåra material från ursprung till slutprodukt, vilket är avgörande för att säkerställa hållbarhet och rättvisa arbetsvillkor.
Under sessionen ”Tackling Transparency: From Farms to Fabric” diskuterades bland annat framgångar och utmaningar med ett transparensprogram för bomullsfibrer och hur insamling av data från fältnivå kan främja hållbara jordbruksmetoder och stärka hela leveranskedjan.
Under sessionen ”Enabling Efficiency and Sustainability Through Traceability” (som GS1 Sweden tillsammans med Filippa K och TrusTrace höll i) betonades vikten av att implementera internationella standarder och certifieringar för att säkerställa att hela industrin följer samma riktlinjer för hållbarhet och spårbarhet. Dessutom lyftes behovet av data och att företag behöver kartlägga sin situation: vilken data behöver vi? var finns den i organisationen och vem är ansvarig för den? hur kan vi digitalisera datan? och hur kan vi hålla koll på den? Tipset här var att börja smått för att sedan kunna involvera andra parter. För så småningom behöver företag kunna dela sin data uppströms och nedströms.
GS1 Sweden, Filippa K och TrusTrace på Global Fashion Summit. Foto: Global Fashion AgendaCirkulär ekonomi och återvinning
Ett av de mest framträdande ämnena på årets Global Fashion Summit har varit diskussionen kring cirkulär ekonomi och återvinning inom modebranschen. Experter har delat insikter om vikten av att skapa en modell där produkter återanvänds, återvinns och återtillverkas för att minska avfallet och bevara resurserna.
Konsumentmedvetenhet
Det pratades inte bara om företagens ansvar i resan mot att bli mer hållbar. Många talare nämnde även konsumentens ansvar i att driva förändring inom modebranschen. Genom att tillgängliggöra hållbarhetsinformation får konsumenten större möjlighet att göra hållbara val, vilket i sin tur kan skapa en starkare kraft för systematisk förändring inom modebranschen. Ju mer information konsumenten får, desto mer kan den driva efterfrågan på ansvarsfullt producerade varor.
Sammantaget belyste Global Fashion Summit modebranschens pågående kamp för att balansera ambitiösa hållbarhetsmål med praktiska implementeringsutmaningar. Vikten av samarbete mellan olika aktörer i branschen betonades och det efterlystes mer omedelbara och konkreta åtgärder för att uppnå en mer hållbar och transparent modebransch. I hållbarhetsresan kommer regleringar och standarder spela en stor roll för att styra branschen mot mer hållbara metoder.
Författare: Karolin Catela, Product Specialist, GS1 Sweden
Kontakt
Vill du veta mer om hur standarder kan användas inom textilbranschen? Fyll i formuläret nedan så kommer du i direkt kontakt med ansvarig.
David Almroth, Head of Expansion, GS1 Sweden