För att samhällsbyggnadssektorn ska kunna nyttja digitaliseringens möjligheter fullt ut behöver parter kunna arbeta effektivt tillsammans. Informationsutbyte mellan aktörer behöver ske på ett sådant sätt att data kan tas emot och tolkas korrekt av alla parter.
Det som behövs är interoperabilitet. Begreppet betyder lite förenklat förmågan hos olika system, enheter, applikationer eller produkter att ansluta och kommunicera på ett samordnat sätt, utan att kräva extra anpassningar från användaren. Låt mig ta några exempel:
- Superenkel värdekedja: Tänk dig ett scenario där en leverantör (X) och en köpare (A) gör affärer ihop och själva väljer hur de ska hantera produktidentiteter och tillhörande digital information. Till exempel leverantörens interna artikelnummer, en streckkod som leverantören själv väljer samt ett överenskommet dataset som beskriver produkten. De bestämmer även hur meddelanden (order, leveransavisering, faktura osv.) som skickas mellan varandra ska se ut. Så länge de är överens sinsemellan fungerar detta och så här kan det även se ut för ett företags interna processer.
- Enkel värdekedja: Ponera att det tillkommer en köpare (B). Inga problem uppstår här heller så länge den nya köparen accepterar samma produktidentitet, streckkod, dataset, meddelandetyper och format.
- Mindre enkel värdekedja: Ponera att den nya köparen (B) redan har en annan leverantör (Y) som har sin egen produktidentitet, streckkodstyp, dataset, meddelandetyper och format. Eller att det tillkommer en ny leverantör (Z) på marknaden (som redan säljer i ett annat land och till branschsegment som har andra lösningar) som vill sälja sina produkter till köpare A och köpare B. Plötsligt måste IT-systemen i leverantörsledet och köparledet kunna hantera olika identiteter, streckkoder, dataset, meddelandetyper och format. Trots att de bara är 5 olika parter i detta system så ökar kostnaderna av IT och inmatning av olika dataset (och kanske tolkning av dataset).
- Komplex värdekedja: Addera 1000 leverantörer från olika länder, 50 köpare i olika länder, fler försörjningskedjor (nog säljs glass och mineralvatten i bygghandeln och lim och spik i dagligvaruhandeln), certifieringssystem, lagar och regler. Krydda med underleverantörer och distributörer, fastighetsägare och facility management-bolag så blir utmaningen lätt monumental och troligtvis väldigt ineffektiv. Slutkonsumenten riskerar att drabbas av dyra slutprodukter och sannolikt tvivelaktig data om själva produkten (oavsett om det är en ventilationstrumma eller en hel fastighet). Om en produkt behöver återkallas på grund av en defekt av något slag innebär en komplex värdekedja en mardröm att reda ut.
Värdekedjorna ovan kan sammanfattas med bilden nedan som jag har lånat av GS1 System Architecture. Bilden visar hur olika aktörer över tid kan behöva förhålla sig till varandra.
Bildkälla: https://www.gs1.org/standards/gs1-system-architecture-document/current-standard#2-Overview-of-the-GS1-System-Architecture+2-2-Open-value-networks
En möjliggörare för minskad komplexitet och ökad effektivitet, inte minst ur spårbarhetsperspektiv, är interoperabilitet. Genom att använda gemensamma standarder och interoperabla system för informationsöverföring kan byggföretag bland annat sänka kostnader för administration och minska antalet arbetsmoment. Med interoperabla system skulle projektledare, byggare och kunder kunna få insikt i projektets status, materialförbrukning, säkerhetsrapporter och hållbarhetsdata i realtid. Det är särskilt viktigt vid användning av Building Information Modeling (BIM), där exakt och aktuell data behövs för att skapa digitala tvillingar som effektivt representerar byggnaden.
Det finns med andra ord många fördelar med att få till interoperabilitet. De fördelar som du nyss läste om är nämligen bara en bråkdel av dem.
Vill du veta mer om hur GS1 Sweden kan stödja just din digitaliseringsresa? Vi tillhandahåller ett globalt interoperabelt affärsspråk som de flesta, både människa och system, kan förstå och tolka korrekt. Det globala affärsspråket lägger grunden till effektiva digitala informationsflöden genom hela värdekedjan. Kontakta mig via formuläret nedan så berättar jag mer om hur du kan dra nytta av standarder och interoperabilitet.
Författare: David Almroth, Head of Expansion, GS1 Sweden
Kontakta mig
Vill du veta mer om hur standarder kan användas inom byggbranschen? Fyll i formuläret nedan så återkommer jag till dig inom kort.