Möt nya märkningskrav för vin med GS1-standarder

Den 8 december 2023 träder ett nytt lagförslag i kraft som säger att alla viner och aromatiserade viner tillverkade efter detta datum, måste ha information om ingredienser och näringsämnen, antingen på etiketten eller tillgängligt via digital märkning. 

Alkoholhaltiga drycker har tidigare varit undantagna de krav som ställs för övriga livsmedel men nu omfattas alltså dessa produkttyper av regelverk förordning (EU) nr 1169/2011 samt även förordning (EU) nr 1308/2013

Den efterfrågade informationen kan digitalt kommuniceras via GS1 standard för artikelinformation och skickas i GDSN. EU-bestämmelserna innebär att en del av informationen får anges på elektronisk väg, till exempel via en QR-kod eller en QR med GS1 Digital Link som kan länka till flera datakällor.  

Om du som tillverkare väljer att delge informationen digitalt är det viktigt att hålla koll på att delar av informationen så som allergener och energiinnehåll måste anges på etiketten.  

Under denna länk från Livsmedelverket finns mer att läsa om det nya märkningskrav på vin som börjat gälla.

EU har tagit fram en Q&A på flera språk. Här är den svenska: C_202301190SV.000101.fmx.xml (europa.eu) 

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev

    Då och då postar vi nyheter, inspiration och tips som kan vara till nytta för dig i arbetet. Du kan närsomhelst avsluta din prenumeration.

    Vilket nyhetsbrev är du intresserad av?


    Tillbaka till toppen