Idag är det internationella matsvinnsdagen

Idag är det FN:s internationella matsvinnsdag, men för svenska dagligvaru- och restaurangbranschen pågår kampen mot matsvinn året runt. Färska exempel visar att användning av GS1-standarder kan minska matsvinn med mellan 18-40 %.

För tredje året i rad uppmärksammas FN:s International Day of Awareness of Food Loss and Waste. Enligt Livsmedelsverket slängs varje år 35 kilo mat per person i hemmet helt i onödan och globala siffror från FN visar att cirka;

 • 14 % av den producerade maten går förlorad mellan skörd och butik.
 • 17 % av den totala globala livsmedelsproduktionen går till spillo.
 • Matsvinn står för 38 procent av den totala energianvändningen i det globala livsmedelssystemet.

Internationella matsvinnsdagen syftar till att uppmana myndigheter och privat sektor till åtgärder och innovation kring matsvinnet i världen.

Internationella matsvinnsdagen 2022. Bild: Livsmedelsverket.

GS1-standarder minskar matsvinn

För att få kontroll på matsvinnet, behöver företag inom livsmedelsindustrin ta kontroll över informationen i sina varuflöden. GS1-standarder och tjänster hjälper dessa företag att bygga robusta och spårbara system för hantering av livsmedel genom;

 • globalt unika identiteter,
 • korrekt produktinformation,
 • dynamiska 2D-streckkoder,

… och datadelning som ger företagen bättre kontroll över inköp, leveranser och hantering av bäst-före-datum.

Färska exempel är australiensiska matvarukedjan Woolworths som nyligen lyckades uppnå upp till 40 % minskat matsvinn tack vare satsningen på dynamiska 2D-streckkoder (QR och GS1 DataMatrix). Det innebär att 2D-koden innehåller datum som underlättar hantering baserat på hållbarhetsdatum.

Exempel på närmare håll är norska dagligvarukedjan Meny, som minskade matsvinnet med 18 % i ekonomiskt värde, genom att införa datum i streckkoden på utvalda produkter.

Bättre information till konsumenter

För att undvika felhantering som gör att maten slängs, behöver också konsumenter mer information om hur man ska förvara och hantera livsmedlet på optimalt sätt, så det inte riskerar bli matsvinn. Här finns nya möjligheter som ger konsumenten mer produktinformation om produkten via mobilskanning där 2D-koder kombineras med GS1 Digital Link.

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Då och då postar vi nyheter, inspiration och tips som kan vara till nytta för dig i arbetet. Du kan närsomhelst avsluta din prenumeration.

  Vilket nyhetsbrev är du intresserad av?


  Tillbaka till toppen