I en tid då effektivitet och hållbarhet står högt på agendan inom detaljhandeln, har Coop Sverige tagit ett stort steg framåt genom sin nya helautomatiserade varuterminal i Eskilstuna. Här är GS1-standarder med som en viktig kugge i ett stort maskineri där människa och ny teknik samverkar.
Under september besökte GS1 Sweden den stora varuterminalen i Eskilstuna som motsvarar 51 fotbollsplaner i storlek. Anläggningen är nu navet i Coops hela varuförsörjning med leverans till samtliga 800 Coop-butiker. I anslutning till varuterminalen finns också Coop-tåget som möjliggör att företaget kan öka andelen tågtransporter och på så vis ersätta 17 000 lastbilskörningar. Om bara några veckor kommer anläggningen vara i full drift.
Satsningen syftar till att effektivisera logistikkedjan för hela Coop. Och uppnå en rad olika affärsnyttor som till exempel förbättrad leveranskvalitet, fyllnadsgrad, spårbarhet och hållbarhet.
En varuterminal med 95 % automatiseringsgrad
Ulf Axelsson, chef terminaler, Coop Logistik bjuder på en rundtur i terminalen. Han visar bland annat processerna avpalletering, plock på pall och pallsortering som nu är helt automatiska med hjälp av robotar. Automatiseringsgraden ligger på 95 % och produktionen är igång nästan dygnet runt.
Terminalen har in- och utleverans av cirka 8000 pallar per dygn. Det betyder att plockrobotarna hanterar runt 370 000 butiksförpackningar (B-pack) under ett dygn.
– Ingen mänsklig hand tar i B-packet under processen. Allt hanteras av våra robotar, som styrs av våra medarbetare, säger Ulf Axelsson.
Projektet med en ny automatiserad varuterminal inleddes redan under 2018. Svenska Coop har dragit nytta av erfarenheter och uppnådda effekter från Coop Norge som redan driftsatt en helautomatiserad anläggning.
Standarder och ny teknik skapar affärsnytta
I takt med att nya tekniker får större utrymme på företag blir ett gemensamt affärsspråk ännu mer relevant. Coop är ett bra exempel på hur automation i kombination med GS1-standarder för identifiering, streckkoder och datadelning kan bidra till att:
- effektivisera in- och utleveranser
- säkerställa kvalitet med rätt informationsunderlag
- underlätta spårning av produkter och leveranser
Här är GS1:s roll att skapa förutsättningar med robusta databärare i kombination med standardiserad data som betyder samma sak för alla i värdekedjan. Och tjänster som hjälper branscher att förenkla och effektivisera användningen av GS1-standarder.
Datakvalitet är en annan viktig grundbult för att hålla flödet effektivt och undvika stopp i olika processer. Bristfälliga underlag kan till exempel leda till att en pall blir stående för länge vid utleverans och transporten i sin tur blir försenad. Därför behöver Coop tillgång till korrekt och strukturerad data som kan läsas av både maskiner och människor.
– Vi försöker till varje pris undvika tillfälliga stopp i produktionen och därför är det viktigt att vi har tillgång till rätt information, säger Ulf Axelsson.
Som underlag använder Coop olika typer av data för sina processer:
Coops automationsresa visar att en investering i modern teknik i kombination med ett gemensamt digitalt affärsspråk kan förbättra den egna effektiviteten, skapa affärsnyttor på flera områden och bidra till en mer framtidssäkrad bransch.
Snabbfakta om Coops automatiserade varuterminal
- Helautomatiserad terminal för färskvaror och kolonial
- Levererar varor till samtliga Coops cirka 800 butiker
- Tomten är 276 000 kvm stor och höglagret 36 meter högt
- Automationsgrad på 95 % där robotar ersatt manuella processer
- Anläggningen har kapacitet att nyttjas dygnet runt och sju dagar i veckan
Läs mer på coop.se