Ability to Trace skapar förutsättningar för framtidens spårbara värdekedjor genom att erbjuda små och stora företag ett praktiskt ramverk som stärker företagens förmåga att leva upp till nya krav och affärsbehov.
Problem
Spårbarhet definieras av många företag som en förutsättning för att kunna nå uppsatta hållbarhets- och verksamhetsmål. Företag som ansvarar för att sätta produkter på EU-marknaden har just nu ett ökat behov av att dokumentera sina värdekedjor genom att dela information om vad som tillverkats och levereras samt när, var, varför och till vem – hela vägen från råvara till färdig produkt.
Behovet av spårbarhet drivs i hög grad av lagstiftningar som till exempel (EUDR), (ESPR) och (CSRD). Nya krav på detaljerad och standardiserad information genom hela distributionskedjan ska möjliggöra transparens för myndigheter, företaget och konsumenter. Just nu frågar sig därför många företag hur de ska implementera en effektiv, standardbaserad spårbarhetslösning på bästa sätt.
Lösning
Ability to Trace ska ta fram ett öppet ramverk för implementering av spårbarhetslöningar där GS1-standarder för spårbarhet används. Genom ramverket kan leverantörer och återförsäljare oavsett storlek och bransch – skapa förutsättningar för effektiva processer för att kommunicera på ett gemensamt digitalt affärsspråk.
Ramverket kommer baseras på spårbarhetsmetodiken GS1 TraceWay och globala GS1-standarder. Genom att fokusera på en konkret värdekedja för kaffe – adresseras utmaningar som begränsad spårbarhet och låg digitaliseringsgrad, men projektets rekommendationer kommer kunna användas för olika typer av värdekedjor. Angreppsmetoden är att validera ramverket mot EUDR och verifiera funktion genom återkallelseprocesser.
Projektet avser att ge företag stärkta förutsättningar för kommande hållbarhetsregleringar och samtidigt lösa andra affärsbehov.
Vår ambition med det här projektet är att visa hur GS1-standarder kan möjliggöra spårbarhet i värdekedjan eftersom många nya lagstiftningar just nu förutsätter spårbarhet. Vi och våra partners ser fram emot att dela med oss mer om projektet och lärdomarna vi kommer få på vägen.
Helene Kraft
Head of Sales & Client Relations Core, GS1 Sweden
Att säkerställa spårbarhet är en integrerad del i vårt hållbarhetsarbete och möjliggör att vi kan ta ansvar för vår värdekedja. Det är också en viktig förutsättning för att kunna möta kommande lag- och konsumentkrav på våra produkter.
Peter Dannqvist
Supply Chain Director, Arvid Nordquist
Spårbarhet är centralt för ICA’s verksamhet och spelar en avgörande roll utifrån många perspektiv. Spårbarhetsdata är en grundförutsättning för konsumentsäkerhet, kvalitetskontroll, transparens och hållbarhet. Sist men inte minst är det viktigt för att kunna möta upp alla nuvarande och kommande lagkrav.
Susanne Forsberg
Manager Data Quality, ICA Sverige
Resultat
Ability to Trace satsar på att erbjuda ett praktiskt ramverk som stärker företagens förmåga att leva upp till framtida spårbarhetskrav och affärsbehov. Ramverket riktar sig till leverantörer och återförsäljare som oavsett storlek eller bransch har behov av att implementera en spårbarhetslösning.
Grunden för ramverket kommer utgöras av vägledande processer för verksamhet, datahantering och organisation. Detta i syfte att aktörerna i värdekedjan ska kunna säkra effektiv spårbarhet genom att utbyta data med varandra på ett gemensamt digitalt affärsspråk.
Ramverket kommer vara validerat mot EUDR-krav och verifierat genom återkallelseprocessen. Utöver detta kommer projektet dela insikter och lärdomar från projektet.
Partners
Ability to Trace drivs av GS1 Sweden och partners i projektet är Arvid Nordquist HAB och ICA Sverige AB. Det finns även en referensgrupp kopplad till projektet.