Tips: Om du exempelvis har flera likadana förpackningar med olika smaker så kan du börja med att skicka ett fysiskt varuprov på en av smakerna. När du uppnått godkänd status på det inskickade varuprovet så kan du sedan kvalitetssäkra resterande förpackningar via likadankollen.
Kvalitetssäkring av mått med ett fysiskt varuprov
Om det inte kommer upp ett förslag i likadankollen så behöver du skicka in en förpackning till oss som underlag för kvalitetssäkringen. Det kan vara en konsumentförpackning, ett multipack (till exempel ett 6-pack med läskburkar) eller en ytterförpackning (till exempel en kartong).
Förpackningen måste ha korrekta och representativa mått eftersom vi jämför den med dina ifyllda värden i artikelinformationen. Har du till exempel en påse med godis måste påsen innehålla rätt mängd godis när den kommer till oss, annars blir måtten fel när vi mäter en platt påse. Om produkten däremot är en hård ask med chokladpraliner behöver inte pralinerna vara med eftersom det inte påverkar måtten på asken. Vi väger inte varuproven, så vikten behöver inte vara korrekt.
Om varuprovet inte har någon märkning på sig så måste du märka ut hur texten kommer att anges på den färdiga produkten. Detta för att vi ska kunna avgöra produktens höjd. Eftersom höjden bedöms av produktens framsida där texten så som varumärke, produktnamn mm ska var läsbart från vänster till höger så måste denna information tydligt framgå.
Om ytterförpackningen är en returback från Svenska Retursystem (SRS-back), behöver du inte skicka in den för mätning. Kontrollen av mått görs automatiskt.
Staplingshöjd
För att vi ska kunna kontrollera staplingshöjden i kvalitetssäkringen, behöver du skicka två fysiska varuprov med samma GTIN till oss. Om staplingshöjd är ifylld i artikelinformationen och du bara har skickat ett varuprov kan staplingshöjden inte kontrolleras och resultatet blir N/A. Du kan läsa mer om staplingshöjd här: När ska jag fylla i staplingshöjden?
Variabelmått
Skickar du in en variabelmåttvara, till exempel en bit ost där priset varierar med vikten, görs ingen kontroll av måtten, de är undantagna. Det inskickade varuprovet behöver alltså inte ha mått som överensstämmer med artikelinformationen. Du kan välja mellan att skicka in ett varuprov eller en bild på artikeln där förpackningstypen tydligt framgår, så att vi kan kvalitetssäkra att förpackningstypen (till exempel krympfilm) är korrekt angiven.
Kvalitetssäkring av streckkoder
Streckkoder på konsumentförpackning
När vi kontrollerar streckkoder behöver vi en fysisk streckkod att skanna av. Om du har den färdiga produkten tillgänglig skickar du enklast in den till oss för granskning.
Förpackningen kan vara tom. Du kan även klippa ut streckkoden och skicka den med post till oss.
Streckkoder på ytterförpackningar
För ytterförpackningar gäller också att vi behöver en fysisk streckkod att skanna. Ofta sitter streckkoden på en etikett som i sin tur är klistrad på en kartong, back eller krympfilm.
Streckkoden behöver sitta på rätt underlag för att ge rättvisande avläsning. Är streckkoden till exempel printad på en etikett som i sin tur sitter på en kartong i wellpapp, behöver etiketten sättas på wellpapp och skickas till oss. Samma sak om etiketten är klistrad på en krympfilm. För SRS-backar skickar du in en lös etikett. Tänk på hur du packar in den, så att den inte veckar sig eller blir knölig under transporten.
Är streckkoden printad eller tryckt direkt på en kartong i wellpapp, skickar du in den delen av kartongen eller hela kartongen. Du behöver inte skicka in ett helt kolli till oss med innehåll, det är bara streckkoden som ska kvalitetssäkras.
Om du har den färdiga förpackningen men inte det slutgiltiga innehållet tillgängligt och streckkodens läsbarhet påverkas av förpackningens innehåll, kan du fylla den med något annat som är representativt för den färdiga produkten.
Skicka in den riktiga streckkoden
Eftersom det är kvaliteten på den riktiga streckkoden som ska fungera i hela logistikflödet så är det viktigt att streckkoden du skickar in för kvalitetssäkring är printad eller tryckt på samma sätt och samma underlag som den kommer att vara när produkten skickas till mottagaren. Skickar du in en streckkod för kvalitetssäkring som ger ett godkänt resultat och det sedan visar sig när mottagaren försöker skanna streckkoden att den inte alls är läsbar, till följd av att streckkoden inte var en riktig streckkod utan endast en temporär lösning, kan det få stora ekonomiska och logistiska följder både för mottagaren och för dig som leverantör.
Streckkoder på pall
Palletiketten skickas utprintad och behöver inte fästas på något specifikt underlag. Kvalitetssäkringen genomförs på samma sätt och enligt samma regler som streckkoder på ytterförpackningar.
Att tänka på när du skickar varuprovet
Det är viktigt att produkterna kommer till oss i fint skick. Packa dina varuprover ordentligt för att minimera risken att ditt varuprov skadas under transport. Ett skadat varuprov kan få ändrade mått som inte stämmer överens med det som står i artikelinformationen. Om förpackningen saknar streckkod behöver du också märka det med det GTIN som är angivet i artikelinformationen.
För att vi ska kunna koppla din bokning med ditt varuprov behöver följesedel bifogas tillsammans med det inskickade varuprovet. Kvalitetssäkring kan påbörjas först när en korrekt bokning är gjord.
Tänk också på att:
- Skicka varuprovet med leverans fram till porten hos GS1 Swedens kvalitetssäkring antingen med företagspaket eller bud. OBS! vi hämtar inte paket på utlämningsställen.
- Kyl- och frysvaror bör transporteras med tempererad transport om det finns risk att mått eller förpackning ändras under transport.
- Vid kvalitetssäkring av läkemedelsklassade produkter är det viktigt att du skickar tomma förpackningar till oss. Vi tar endast emot tömda läkemedelsförpackningar och medicintekniska produkter.
- Vid enbart kvalitetssäkring av alkoholhaltig dryck och/eller tobak ska förpackningarna levereras tomma.
Returnering av varuprover
Alkoholhaltig dryck och tobaksklassade produkter behöver alltid levereras tillsammans med en förbetald returfraktsedel. Det är du som leverantör som ansvarar för att detta bifogas. Om flaska eller förpackning levereras tom behöver inte returfraktsedel bifogas.
För övriga varuprov som ni vid bokning angett ska returneras måste förbetald returfraktsedel bifogas. Alternativt informera under kommentarer vid bokning att ni vill hämta upp dem själva. Vid retur med Postnord kan vi endast ta emot returfraktsedlar med deras tjänst Parcel. OBS! Vi kan inte returnera kyl- eller frysvaror eftersom kvalitetssäkringen utförs i rumstemperatur och vi därför inte kan garantera en obruten kylkedja.
Om du inte bifogat förbetald returfraktsedel eller återkopplat till oss, har vi rätt att destruera varuprovet på ditt ansvar och bekostnad. Vi destruerar varuprovet enligt gällande miljölagstiftning.
Efter genomförd kvalitetssäkring informerar vi per mail att du kan hämta upp ditt varuprov på plats. Du har 14 dagar på dig att återkoppla till oss.