Sömlös spårbarhet av implantat

En läkare med ett stetoskop skriver på ett tangentbord på ett modernt kontor.

I ett spännande initiativ har Svenska Frakturregistret (SFR) startat ett pilotprojekt som syftar till att göra det enklare och mer effektivt att hantera artikeldata för medicintekniska produkter. Målet är att skapa smidig och sömlös spårbarhet av implantat, något som kommer att påverka vården positivt. 

Det var om detta pilotprojekt som vår paneldiskussion ”Hur patientsäkerheten kan ökas genom spårbarhet av medicintekniska produkter – utifrån internationella, nationella och regionala perspektiv” på Vitalis handlade om. I panelen deltog Peter Johansson från Norrlands Universitetssjukhus, Michael Möller från Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Svenska Frakturregistret, Krister Arlinger från Registercentrum Västra Götaland samt David Almroth från GS1 Sweden. Nedan har jag summerat pilotprojektet, men om du vill se hela paneldiskussionen så hittar du inspelningen här.  

Svårigheten med att spåra implantat 

Projektet fokuserar på att möjliggöra spårbarhet av medicintekniska produkter och specifikt av implantat. Idag är det svårt för sjukhusen att få en tydlig bild av leveranskedjan för beställda implantat och det är inte ovanligt att sjukhusen mottar data från sina leverantörer i form av Excel-filer som dessutom har skickats till olika system. Detta leder till att det blir svårt att verifiera datan och felaktig data gör det svårt att identifiera vilka implantat som har använts under operationer. Det tar också lång tid att hitta information om en patients implantat, och lagerhanteringen blir nästintill en mardröm.  

För att komma till bukt med svårigheten att spåra implantat började SFR att utveckla ett system dit information om använda implantat skickas in direkt från operationssalen. Implantaten är nämligen märkta med ett varsitt DataMatrix, en tvådimensionell kod som har kapacitet att innehålla en stor mängd information. I det här fallet associeras DataMatrix-koden med data i form av GS1-standarden Artikelinformation som gör det möjligt att på ett standardiserat sätt utbyta digital produktinformation mellan parter. Dessutom är varje implantat identifierad med GS1-standarden GTIN (Global Trade Item Number), som även den är inkodad i DataMatrix-koden. För att få in informationen om det använda implantatet i systemet skannas DataMatrix-koden vid användandet i operationssalen och informationen hamnar då direkt i SFRs system. 

Instrument märkt med DataMatrix

För att SFR ska kunna ta emot artikelinformation från leverantörerna på ett effektivt sätt så behöver leverantörerna publicera sin artikelinformation via datapoolen GDSN (Global Data Synchronisation Network). GDSN är en global GS1-standard som möljiggör sömlös uppladdning och delning av högkvalitativ, digital produktinformation i realtid. SFR har valt att använda GS1 Swedens datapool Validoo, men leverantörerna kan själva välja vilken certifierad GDSN-datapool de vill använda. 

Hur har det gått? 

Resultaten hittills har varit mycket lovande. Fler än 150 000 GTIN från 8 olika leverantörer har överförts från externa GDSN-datapooler till SFRs system via Validoo. Pilotprojektet har gått från projekt till att vara i praktisk drift på två sjukhus där de har börjat testa systemet genom att skanna DataMatrix-koder vars data förs in i systemet. Systemet som SFR har utvecklat har redan börjat uppvisa positiva effekter som bland annat ökad effektivitet, då den manuella hanteringen har minskat, och högre datakvalitet, tack vare enhetlig data från leverantörerna.  

Projektet visar hur viktigt det är med standardiserade processer och digitalisering inom vården. Genom tekniska lösningar kan vården utvecklas till att bli ännu bättre och mer effektiv, vilket i slutändan gynnar patienterna. Hanteringen av medicintekniska produkter ser ljus ut tack vare innovation och samarbete. 

Inspelning av paneldiskussionen ”Hur patientsäkerheten kan ökas genom spårbarhet av medicintekniska produkter” på Vitalis 2024.

Författare: Olivia Karringer, Client Manager, GS1 Sweden


Kontakta mig

Har du frågor kring GS1-standarder inom hälso-och sjukvård? Fyll i formuläret nedan så återkommer jag till dig inom kort.




    Olivia Karringer, Client Manager, GS1 Sweden

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev

      Då och då postar vi nyheter, inspiration och tips som kan vara till nytta för dig i arbetet. Du kan närsomhelst avsluta din prenumeration.

      Vilket nyhetsbrev är du intresserad av?


      Tillbaka till toppen