Nya hållbarhetslagstiftningar kräver ökad transparens och spårbarhet i värdekedjor
STAFFAN OLSSON
Head of Public Affairs
I veckan godkändes en lång rad nya hållbarhetslagstiftningar i Europaparlamentet vid det sista mötet för de sittande EU-parlamentarikerna.
Mer än ett dussin förslag klubbades igenom, däribland ekodesignförordningen (ESPR), förpackningsdirektivet (PPWR) och due diligence-lagen (CSDDD). Jag väljer att lyfta just dessa tre exempel eftersom de kommer påverka många produktområden och företag med verksamhet kopplad till öppna värdekedjor.
GS1 har en viktig roll just nu när det kommer till att skapa goda förutsättningar för företag. GS1-standarder kan praktiskt möjliggöra lagefterlevnad, användas i olika branscher och samtidigt bidra till ökad effektivitet och lönsamhet för verksamheten, som är det ursprungliga syftet.
Krav på ökad datatransparens och spårbarhet
En majoritet av de nya hållbarhetslagstiftningarna kräver ökad transparens och spårbarhet i hela värdekedjan. Och att köpare, säljare, tillsynsmyndigheter och alla parter i en värdekedja kommunicerar på samma sätt – med ett gemensamt globalt affärsspråk. Det innebär att många företag nu behöver börja använda standarder, digitalisera och få bättre kontroll och kvalitet på sin data.
Här har GS1 som global organisation och GS1 Sweden på nationell nivå tagit en mycket aktiv roll som erfaren möjliggörare av spårbara värdekedjor.
GS1 som möjliggörare av spårbara värdekedjor
Inom GS1 jobbar vi just nu med att skapa förutsättningar för företag som behöver öka sin användning av standarder. Detta i syfte att skapa och kunna uppvisa spårbarheten som efterfrågas av lagstiftare och myndigheter, men också från branschorganisationer, professionella inköpare och konsumenter.
GS1 Sweden jobbar i första hand för att hjälpa företag att effektivisera sina verksamheter, men samma standardbaserade lösningar kan även möjliggöra regelefterlevnad.
Genom att vara proaktiva kan företag ta chansen att även öka sin konkurrenskraft och lönsamhet kopplat till nya hållbarhetskrav.
Viktigast för företag just nu
- Orientera dig kring de nya hållbarhetslagstiftningarna och ta reda på vad som rör just din verksamhet. Ta gärna kontakt med din branschorganisation.
- Delta i standardiseringsarbete och var aktivt med och påverka standarder i användargrupper hos GS1 och andra standardiseringsorganisationer till exempel Svenska Institutet för Standarder (SIS).
- Börja digitalisera dina affärsprocesser och datahantering. Först internt och sedan med leverantörer och kunder. Håll fokus på att skapa datakvalitet.
- Testa och utveckla. Börja med digital spårbarhet i liten skala. Bygg prototyper, samarbeta i innovationsprojekt och liknande för att testa, bygga kunskap och sedan skala upp.
Spårbara värdekedjor – möjliggörare för den gröna omställningen
Har du frågor kring GS1-standarder för spårbarhet eller hur du lyckas med bättre datakvalitet? Mina kollegor och jag finns här för att hjälpa våra kunder på spårbarhetsresan, välkommen att kontakta oss.
Till sist vill jag passa på att bjuda in till vårt webinar den 16 maj på temat Spårbara värdekedjor – möjliggörare för den gröna omställningen.
Här kommer vi presentera en färsk undersökning om hur redo svenska företag är och vad som egentligen krävs för att uppfylla lagkraven på ett sätt som också är effektivt och lönsamt för verksamheten. Hoppas du kan vara med!
Urval av listan på godkända EU-lagstiftningar
Ekodesignförordningen (ESPR), är en rad nya hållbarhetskrav för produkter inom nästan alla produktområden. Den innehåller också krav på att varje produkt ska ha ett digitalt produktpass (DPP) som visar hållbarhetsdata under produktens livscykel.
Direktivet om tillbörlig aktsamhet om hållbarhet för företag (CSDDD), ställer krav på företagsansvar. Företag behöver efterleva Parisavtalet och se till att ta ansvar för mänskliga rättigheter och miljöskydd i hela sina leverantörskedjor. Detta gäller även t ex leverantörers leverantörer, och inte bara de närmaste stegen i värdekedjan.
Förpackningsdirektivet (PPWR), ställer krav på minskning av antalet förpackningar och ökad mängd återvunnen plast i plastförpackningar. Spårbarhet underlättar för att verifiera ursprung, innehåll och miljöpåverkan, vilket är kritiskt för att uppfylla ökade krav på hållbarhetsrapportering och certifiering. Krav ställs även på att information om förpackningsmaterialet görs tillgängligt, t ex via QR-kod på förpackningen.